Savukokkailua edellisellä piirileirillä. Ilves13-leirillä homma hoidetaan kylä- eli studiokeittiöissä. Valokuva: Ville Siekkinen

Olkoon muonitus kanssasi

Ensimmäisessä Wallace ja Gromit -lyhytelokuvassa Suuri huviretki (1989) pääparivaljakko matkaa juuston perässä kuuhun lomailemaan. Ruoka-aiheisista elokuvista Ilves13 The Movie -piirileirin muonituspäällikko Eeva ”Tinttu” Heino Tammeron lippukunnasta onkin mieltynyt näihin vaha-animaatioihin.

- Niitä katsellessa alkaa tehdä niin paljon mieli napostella ihania juustoja.

Heino ei ole ensi kertaa kokkia kyydissä, vaan hänelle on partiouran varrella kertynyt monta kokemusta keittiöpesteistä. Ehkäpä juuri tästä syystä leirinjohtaja Mikko ”Tammi” Jylhä asetteli muonituspäällikön viittaa hänen harteilleen.

- Hauskin keittiöpestini taisi olla Taruksella, jossa muonitin koko savua, Heino muistelee.

Työtä aamu- tai iltavuorossa

Toisin kuin vuonna 2004 järjestetyllä suurleiri Taruksella tulevan kesän piirileirillä muonituspuoli hoidetaan isommissa yksiköissä. Kylä- eli studiokeittiössä ruokailee useampi savu. Tällainen käytäntö mahdollistaa myös sen, etteivät keittiöhommat sido pestautuneita koko päiväksi.

- Tarkoitus on työskennellä aamu- tai iltavuorossa, toteaa Heino.

Näin ollen keittiöpesteissä uurastavilla tulee olemaan mukavasti vapaa-aikaa, jota voi kuluttaa niin leirialueella seikkaillessa kuin partiotovereiden kanssa rentoutuessa.

Tarjolla kokemusta, kuumimmat juorut sekä tekijäalennus

Heino muistuttaa, ettei suurin osa muonituspesteistä vaadi aiempaa kokemusta tai erityistaitoja. Jos kokkailu vähänkään kiinnostaa, kannattaa hakeutua töihin leirikeittiöön.

- Ruoanlaiton lisäksi pestautuneet huolehtivat uutukaisista tiskilinjoista ja kuulevat studion kuumimmat juorut aitiopaikalta, Heino lupaa.

Muonituspäällikön oma suosikkileiriruoka on perinteinen hernesoppa. Haluatko vaikuttaa siihen, että oma lempiappeesi on listalla rokan sekä juuston lisäksi? Keittiössä työskentelevät voivat vielä saada tekijäalennuksen, jos sopivat pestistään 15.3.2013 mennessä. Lue lisää Pestit-osiosta.

ruokailuvalinepussit