31.7. Leirivarusteena kymmenen kilometriä puutavaraa

Hämeen Partiopiiri ry/ Ilves 13 -piirileiri
Tiedote/juttuvinkki 31.7.2013:

Leirivarusteena kymmenen kilometriä puutavaraa 

Mihin partioleiriläiset tarvitsevat 10 kilometriä puutavaraa, saman määrän sisalköyttä ja pari rekkalastillista riukuja? 4000 osallistujan Ilves 13 -partioleiri on pystytetty Evon leirialueelle, jonne partiolaiset ovat rakentaneet kymmenen päivän leiriä varten niin esiintymislavan, kahvilat, ohjelmapisteet kuin suihkutkin.  Vain perusinfrastruktuuri, sähköverkko, viemärit ja vesijohdot, olivat suurleirialueella valmiina.

Tarpeellisten tai muuten vain hauskojen rakennelmien parissa yhdessä puuhaaminen on oleellista partiossa. Partiossa tehdään yhdessä, ja jokainen osallistuu taitojensa mukaan. Yhdessä tekemällä myös leirillä tärkeä yhteishenki tiivistyy. Pienimmät rakensivat aluksi rinkkatelineitä, kun isommat nikkaroivat leirin yhteisten ohjelmien rakennelmia, keittiöitä ja mitä mielikuvituksellisimpia leiriportteja. Leirialueella onkin nähty niin merirosvolaiva, tähystystorni, linna kuin illalla loistava tähtitaivaskin. Myös aurinkoenergia on valjastettu leiriporttien valaisemiseen.

Leirin tekniikasta ja rakentelemisesta vastaava Juha ”Jussi” Korhonen Jaarlin Pojista kertoo, ettei suuria ongelmia ole ollut. Jokainen partiolainen osaa rakennella jotain, mutta varsinaisia rakentajia olisi saanut Jussin mielestä olla tekijöissä useampia. Näyttäviä rakennelmia olisi silloin voinut tehdä enemmänkin.

Tyyli kruunaa leirirakennelman

Yksi leirin suosituimmista rakennelmista on ollut kahvila Juurakon Hulda, jonka Suomi-elokuvaan pohjaava tyyli on hurmannut niin leiriläiset kuin vierailijatkin. Luomu- ja lähiruokaa tarjoavan kahvilan suunnittelu on aloitettu jo vuosi sitten, kertovat Maija Jauhiainen Roineen Tytöistä ja Leena Valta Tampereen Lokeista. Sisustus vanhoine leluineen ja pitseineen on haalittu mummoloiden vinteiltä ja sieltä, täältä. Kontissa leivottaviin herkkuihin raaka-aineita löytyy ympäröivästä metsästä: leiriläiset saavat kännykkänsä ladattua sitä vastaan, että poimivat mukillisen mustikoita.

150 asiakaspaikan kahvilaan kuuluu koivurangoista tehty terassi, kota ja pari metsäterassia, joissa istuimina toimivat heinäpaalit. Tampereen Kotkien Eero Moilanen, Henri Arjanne ja Erkka Rinne ovat rakentaneet kahvilan mielikuvapiirroksen pohjalta. Viimeisteltyyn tyyliin kuuluvat muun muassa terassikaiteen tappiliitokset.

Leirirakennelmat ovat käytössä Ilves 13 -leirin ajan, minkä jälkeen kaikki taas puretaan, ja puutavara lähtee uusio- ja hyötykäyttöön eri tahoille. Tekniikalle suuri ponnistus on vielä purkutavaran lajittelu – sekajätteeseen leiriltä halutaan kipata mahdollisimman vähän. Leiri päättyy perjantaina.

Padasjoentie ruuhkautuu perjantaina 2.8.

Ilves 13 -piirileiri päättyy perjantaina 2.8., jolloin Lammin Evolla on paljon bussiliikennettä. Ruuhkia on odotettavissa etenkin Padasjoentiellä eli tiellä numero 53 erityisesti klo 12 – 17.