29.7.Partiossa nuoret aikuiset kasvavat vastuuseen

Hämeen Partiopiiri ry / Ilves 13 -leiri
Tiedote 29.7.2013

Partiossa nuoret aikuiset kasvavat vastuuseen

Partiossa nuoret eivät ole toiminnan kohde, vaan aktiivisia tekijöitä. Jo pienimmillä sudenpennuilla on omaan ikään sopivia vastuutehtäviä, mutta vastuun kantaminen korostuu aikuisuuden kynnyksellä, partion kielellä vaeltajaiässä. Silloin monilla partiolaisilla on jo vaativia tehtäviä, joissa kysytään niin johtamis- kuin organisointitaitoa sekä monia käytännön partiotaitoja.

Hämeen Partiopiirin Ilves 13 -leirillä vaeltajat mahdollistavat osaltaan leirin nuoremmilleen vastaamalla monesta tärkeästä tehtävästä. Leirillä halutaan kuitenkin varmistaa myös, että nuoret saavat riittävästi tukea tehtäviinsä ja pääsevät nauttimaan leiriohjelmasta.

Vaeltaja Ella Alanen, 20,  Pirkkalan Pirkot -lippukunnasta toimii leirillä sosiaalisen median mestarina.  Ilves 13:n Facebook- ja Twitter-sivut ovat täynnä kuvia ja väläyksiä leiriltä, ja niistä vastaavat Ella ja hänen tiiminsä. Tämä on Ellan ensimmäinen suuri leiripesti.

Ellan mielestä vaeltajana siirrytään ohjattavasta ohjaajaksi. Vaeltajatoiminta on mukavan vapaata ja sopii hyvin esimerkiksi opiskelijoille. Omassa lippukunnassaan Ella on toiminut muun muassa sudenpenturyhmän vetäjänä eli akelana. Keskeistä vaeltajaohjelmassa onkin itsensä kehittäminen elämän eri osa-alueilla.

- Tällä leirillä minulla selkeä pesti, mutta saan mennä osallistumaan ohjelmaankin, Ella kuvailee leiritehtäviään.

- On mukavaa, että on kannustettu osallistumaan myös vaeltajien ohjelmaan. Tehtäväkin on sopivan haastava, mutta ei liian vaikea ensimmäiseksi leiripestiksi.

Leirillä vaeltajille on varattu omat mahdollisuutensa osallistua leirin monipuoliseen ohjelmaan. Esimerkiksi Äksön-ohjelmalaaksossa leiriläiset pääsevät itse kokeilemaan elokuvista tuttuja temppuja ja erikoistehosteita. Vesiohjelmassa nuoret pääsevät muun muassa testaamaan ilmalentotaitojaan blob-patjalla ja kykyjään veden päällä kävelyssä.

Vaeltajille on myös omaa räätälöityä ohjelmaansa. Leirillä toteutetaan muun muassa Pakolaisavun kehittämä Paossa-roolipeli, jonka ideana on kokea, mitä on olla pakolainen, mitä pakolaiset tuntevat ja kokevat. Jokainen osallistuja saa oman roolin pakolaisena noin 2-3 tuntia kestävässä pelissä.