Ravintolapäivä

Perustaisitteko kahvilan – päiväksi?

Lippukunta voi osallistua Ravintolapäivään  17.2. ja järjestää ikioman elokuvakahvilan.  Helmikuun lähestyessä on hyvä alkaa miettiä kahvilan teemaa ja siihen sopivia tuotteita. 

Hienoa, jos olette jo keksineet ravintolallenne aivan oman teeman – jos ette, tässä kolme kahvilaideaa:

  •  Pekan ja Pätkän kahvepaari
  • Jalin suklaatehtaan tehtaanmyymälän kahvio
  • Café Casino Royale

Tässä ideoita ja vinkkejä kahviloihin:

Pekan ja Pätkän iloinen kahvepaari

Menu

  • Korvapuusti
  • Mustikkapiirakka
  • Karjalanpiirakka & munavoi
  • Kahvi, tee, mummonmehu


Kahvila:
Pekan ja Pätkän kahvila on sisutettu Suomi-filmien tunnelmaan.  Somisteeksi sopivat punaruutuiset tai valkoiset pöytäliinat ja vaikkapa punaiset neilikat maljakkoon. Kahvit juodaan oikeista kahvikupeista – lainatkaa vaikka sukulaisilta! Tarjoilijoiden asut ovat teeman mukaiset: jalkaan reinot tai ainot, pojille valkoinen paita ja tytöille esiliina ja vaikka ruutuhuivit päähän.

Juomina sopii tarjoilla pannukahvia (tai suodatinkahvia pannusta) ja teetä, sekä punaista sekamehua. Kannattaa vaikka tiedustella olisiko jollakin perheellä ylitarjontaa punaisesta herukkamehusta!

Reseptit (pdf)

Jalin suklaatehtaan tehtaanmyymälän kahvio

Menu

  • Coca-Cola-brownies
  •  M&M’s cookiet
  •  Itsetehdyt vaahtokarkit
  • Pekoni-juustominicupcaket
  • Värikkäät mehuboolit

Kahvila:
Suklaatehtaan tehtaanmyymälän kahviossa on satumaisen värikäs tunnelma, koristeeksi tarvitaan ainakin ilmapalloja javärikkäät pöytäliinat, henkilökunnalle iloisen kirjavat esiliinat ja vaikkapa hassut hatut päähän! Juomaksi voi sekoittaa erivärisiä mehubooleja.

Reseptit (pdf)

Cafe Casino Royale

Menu
(coctailpaloja)

  • Katkarapuleivos
  • Broiler-kasvisquiche
  • Valkosuklaapannacotta vadelmilla
  • Hedelmä-ginot
  • Holiton mansikkamargarita
  • Holiton omenamartini
  • Holiton mustaherukkacollins


Kahvila:
Cafe Casino Royal huokuu eleganssia ja glamouria – tämä on taatusti kaupungin tyylikkäin kuppila! Muistakaa kullan kimallus, kristallin säihke (vaikka kynttilänjaloissa), ylelliset sametit ja paljettien loiste. Tarjoilijoille sopii asusteeksi coctailmekot ja James Bond-tyyliset mustat puvut, ja miksei vieraillekin laittaisi pukukoodin kutsuun! Pienet coctail-palat pääsevät oikeuksiinsa väljästi aseteltuina laakeille vadeille, rosteri on mainio materiaali ja vanhat palapeilit ovat erityisen näyttäviä tarjoilualustoja.

Hienoja laseja löytyy kirppareilta, kaikki drinkit voi tarjoilla pienistä viinilaseista jotka voi huuhtaista juomien välissä, jolloin yhdelle asiakkaalle riittää yksi lasi. Varautukaa mansikkamargaritan suureen menekkiin!

Reseptit (pdf)

Ohjeita kahvilan perustajille

Kun tuotteet on päätetty ja reseptit tiedossa sekä kahvilan paikka suunniteltu, on vielä muutama asia, jotka pitää ottaa huomioon.

Tuotteiden säilytys

Kylmäketju ei saa katketa. Kylmässä säilytettävät tuotteet tarvitsevat tarpeeksi alhaisen lämpötilan, jotta ne pysyvät syöntikelpoisina. Maitotuotteet, rasvat jne. pitää säilyttää +2-+6 asteen välissä kun taas pakasteet alle -18 asteessa. Varatkaa siis tarpeeksi kylmäsäilytystilaa. Katsokaa myös, etteivät eri ainekset sotkeudu toistensa kanssa ennen niiden käyttöä, jotta mahdollisilta allergiakohtauksilta vältyttäisiin.

Hygienia

Muistakaa huolehtia hygieniasta. Varmistakaa, että kaikki jotka osallistuvat ruokien käsittelyyn täyttävät noudattavat näitä sääntöjä:

  • Kädet ovat pesty huolellisesti (katso alla olevat ohjeet ja noudata niitä)
  • Kenelläkään ei ole käsissä sormuksia tai muita koruja (myös riippuvat korvakorut olisi hyvä jättää pois, samoin kynsilakka sekä tekokynnet).
  • Vaatteet ovat puhtaat ja kaikilla olisi hyvä olla puhdas esiliina, estämässä vaatteiden likaantumista.

Käsien pesuohje:

1. Annostele pesuainetta kostutettuihin käsiin.
2. Hiero sormenpäät toisen käden kämmentä vasten.
3. Hiero kämmeniä vastakkain.
4. Hienor sormia lomittain vastatusten.
5. Hiero sormien välit käden selkäpuolelta.
6. Hiero molemmat peukalot erikseen.
7. Hiero sormia koukistettuina vastakkain.

(ohjeet: http://www.pesekadetoikein.fi/kasihygienia/kasien-pesu)

Mainonta ja markkinointi

  • Kun olette päättäneet perustaa kahvilan, laittakaa sana kiertämään ja kutsukaa kaikki tutut asiakkaiksi! Kahvilan lähiympäristöön, esim. kauppojen ilmoitustauluille, voi vaikka muutamaa päivää aikaisemmin laittaa mainoksia.  Kannattaa muistaa mainita sekä ennakkomainonnassa että itse kahvilassa (esim. kyltillä myyntipöydässä), kuka kahvilaa pitää ja mihin tarkoitukseen tuotto käytetään.
  • Ilmoittakaa kahvilanne Ravintolapäivän nettisivustolle – sitä kautta saa parhaiten näkyvyyttä. Muistakaa mainita, mikä on kahvilanne vetonaula!
  • Kertokaa kahvilastanne myös meille, laitamme näille sivuille listan partiolaisten kahviloista ja nostamme niitä esille myös Facebookissa ja Twitterissä. Ilmoittakaa tiedot (ainakin lpk, paikkakunta, kahvilan teema, osoite, aukioloaika, yhteyshenkilö yhteystietoineen) osoitteeseen ilves13(mauku)hp.partio.fi.

Käytännön vinkkejä

  • Tuotteet kannattaa hinnoitella tasarahatyyliin. (Paljon ostava ilahtuu pienestä hinnan pyöristämisestä alaspäin.)
  • Muistakaa varata vaihtorahaa ja sopiva kassalipas.
  • Tehkää kahvilan seinälle selkeä hinnasto. Niitä voi olla myös jo kahvilan ulkopuolella houkuttimena (kuten oikeissakin ravintoloissa), mahdollisen jonon kohdalla (jotta ihmiset voivat odotellessaan miettia, mitä ottavat) ja muuallakin. (Jos oikein innostutte, laittakaa kahvilan pöydille tietoa teistä, toiminnastanne ja Ilves 13 -leiristä.)
  • Iloinen ja ystävällinen palvelu ilahduttaa kaikkia. Muistakaa tervehtiä, kertoa tuotteista sekä huikata myös hyvästit.
  • Sopikaa jo etukäteen ”työvuoroista” ja myös kahvilan purkamisesta ja jälkien siivoamisesta.
  • Huolehtikaa siitä, että ihmiset löytävät ravintolanne. Kyltit, nuolet ja opasteet voivat olla tarpeen, jos kahvila on vähänkin piilossa. Lyhty ovella ja vaikka julisteteline (ständi) voivat houkutella paikalle myös satunnaisia ohikulkijoita.
  • Kaikki tuotteet kannattaa valmistaa laktoosittomina tai vähälaktoosisina. Säilyttäkää tuoteselosteet ja reseptit kahvilassa siltä varalta, että teidän täytyy selvitellä, mitä tuote sisältää.