Ylen Partiomestari -sarjan kuvaukset on saatu päätökseen, ja kuvaustiimi lähti samoihin aikoihin leirin sudenpentujen kanssa. Ensimmäinen jakso esitetään kakkosella lauantaina 10.8. klo 9.30 ja sarjaa esitetään kuusi jaksoa. Sarjan tuomarit ja partioässät Patrick ”Pata” Degerman ja Poppis Suomela ovat tyytyväisiä lopputulokseen.
-Sarja on positiivinen, innostava ja siinä korostuu yhteistyön merkitys. Hyvää palautetta tulee varmasti paljon, Pata sanoo.
Tosi-tv -sarjoja kritisoidaan paljon niiden epätodenmukaisuudesta, mutta molempien mielestä ohjelma antaa oikeanlaisen kuvan partiosta.
-Totta kai siinä on tiettyä telkkarimaisuutta, mutta millaisen kuvan katsoja siitä saa, on korvien välissä, Poppis toteaa.
Muista kisoista poiketen Partiomestarista ei ketään tiputeta, Poppis kertoo, että ohjelmassa näytetään monipuolista kuvaa partiosta. Kuvaustiimi on kuvannut Ilves13-leirin arkea ja lisäksi tuodaan esille partiolaisille tärkeitä arvoja.
-Joukkueissa on aivan mahtavia tarpojia ja tyyppejä, Poppis kehuu ja Pata nyökkää vieressä.
”Erittäin hyvä kahvila”
Poppis ja Pata ovat viettäneet aikaa lähinnä kuvausalueella, joka on hieman erillään itse Ilveksestä, mutta kahvilassa on ehditty piipahtamaan korvapuustilla.
-Erittäin mukavaa on ollut ja leiri näyttää hyvältä. Kahvila oli erittäin hyvä ja korvapuustit erityisesti.
-Isot ohjelmat ovat parhaita, joissa on koko jengi koolla. Siellä on parhaat fiilikset ja partion voima näkyy isossa joukossa, Poppis kertoo parhaaksi partiomuistokseen.
Padan paras partiomuisto taas liittyy erääseen tyttöön.
-Olin ekalla leirillä. Näin yhden nätin tytön ja siinä sitten seurailtiin toisiamme pari vuotta. Nykyään tämä nätti tyttö on vaimoni.
Partiolaisilla on valmiudet lähteä vaativallekin reissulle
Niille, joille Pata ja Poppis ovat vielä tuntemattomia kerrottakoon, etteivät he ole vain aktiivisia partiolaisia. Löytöretkeilijä-Pata on kiivennyt yli 200 vuorelle, joista viidelletoista Pata on kiivennyt ensimmäisenä ihmisenä maailmassa. Retkeilykohteisiin ovat kuuluneet muun muassa Amazonin sademetsä ja Etelämantereen jäätikkö. Poppis taas on naparetkeilijänä ainoa suomalainen, joka on hiihtänyt molemmille navoille ilman ulkopuolista tukea sekä maailman 12. ihminen, joka on onnistunut tässä.
-Partiossa ja tutkimusmatkailussa on molemmissa oltava hauskaa. Jos tekemisestä ei nauti, ei siinä ole mitään järkeä, Poppis toteaa.
-Retkillä ei pärjää yksin, kuten ei täälläkään. Pitää osata pitää itsestään ja toisista hyvää huolta, Pata säestää.
Kokeneet retkeilijät arvioivat, että suurimmalla osalla partiolaisista on jo valmiudet lähteä vaativille reissuille. Partiolaisilla on varusteetkin valmiina, kun taas niin sanotuilta tavallisilta ihmisiltä saattaa puuttua kumisaappaat.
-Jopa nuorilla tarpojilla on perusvaatimukset kohdillaan. Sudaritkin oppivat paljon ollessaan neljä päivää metsässä, Poppis sanoo.
Pata ja Poppis kannustavat tutkimusretkeilystä kiinnostuneita nuoria aloittamaan läheltä ja sen jälkeen laajentamaan kokemuksia kauemmas ja vaativampiin paikkoihin.
-Pikku hiljaa hyvä tulee. Ensin kannattaa aloittaa Lapista, sitten Ruotsi, Norja ja yhä kauemmas kartalla, Pata neuvoo.
-On opittava pitämään huolta itsessään eri olosuhteissa. Retkeilyä pitää siis tehdä niin talvella, keväällä, kesällä kuin syksylläkin, jotta pärjää helteissä ja pakkasessa, vinkkaa Poppis.
Partio antaa hyvän alkusysäyksen reissaamiselle ja miehet ovat erinomainen esimerkki siitä, ettei partiota tarvitse aloittaa ala-asteella päästäkseen joukkoon ja voidakseen tulla hyväksi selviytyjäksi. Poppis aloitti partion samoajaikäisenä ja Pata 13-vuotiaana. Innokkuus vaikuttaa siis enemmän kuin ikä. Miesten viimeinen vinkki kaikille partiolaisille ja retkeilijöille on yksinkertainen.
-Kukaan ei tuu käskemään sua reissuun, itse on otettava ensimmäinen askel.
Kuva Virpi Väyrynen